Polifenol Nedir? Yüksek Polifenol'ün Faydaları

11-03-2022 14:38
Polifenol Nedir? Yüksek Polifenol'ün Faydaları

 POLİFENOL NEDİR?

Polifenoller her molekülde birden fazla fenol grubunun bulunduğu bileşiklerdir. Genelde bitkilerde bulunur ve bitkilerin renklenmelerinden sorumlu olurlar.Yüksek antioksidan özelliklerinden dolayı insan sağlığı için önemli oldukları düşünülür.

Zeytinyağında bulunan polifenol hücrelerin aşınmasını ve yok olmasını önlemektedir.Bu etkileri sebebiyle dokuların daha genç kalmasını sağlar ve daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Kaliteli bir zeytinyağının polifenol değeri minimum 130 mg/L olmalıdır.

Avrupa Birliği Komisyonu 432/2012 Sayılı Tüzük (AB) zeytinyağı ile ilgili önemli bir sağlık iddiasına izin verir, “Zeytinyağı polifenolleri, kan lipitlerinin oksidatif strese karşı korunmasına katkıda bulunur.” Bu iddianın geçerli olabilmesi için 20 gram zeytinyağının minimum 5 miligram hidroksitirosol ve oleuropein ve tirosol gibi türevlerini içermesi gerekir. Ayrıca etiket, bu iddiadan yararlanmak için günlük 20 gram zeytinyağı tüketileceğini belirtmektir.

Sızma zeytinyağı (EVOO), çok değerli Akdeniz diyetinin sembollerinden birini temsil eder. Fenolik bileşikler biyolojik özellikleriyle bilinir. Özellikle bu zeytinyağı bileşikleri, antioksidan, anti-enflamatuar ve antimikrobiyal maddeler olarak potansiyel göstermiştir.   Akdeniz ülkelerinin mutfağındaki tipik lipit kaynağıdır ve tüketimi, morbiditenin azalması ve kardiyovasküler, nörodejeneratif ve hatta kanser hastalıkları gibi hastalığın ilerlemesinin yavaşlaması ile ilişkilendirilmiştir.

Tüm bu düşünceler temelinde, EVOO işlevsel bir gıda olarak düşünülebilir. Avrupa Birliği yönetmeliğinde fonksiyonel gıda için şu şekilde tanımlanabilir: “Gıda ürünleri, ancak temel beslenme etkisiyle birlikte insan organizmasının bir veya daha fazla işlevi üzerinde faydalı etkilere sahipse, böylece genel ve fiziksel koşulları iyileştirir ve / veya hastalıkların evrim riskini azaltırsa işlevsel olarak kabul edilebilir.

Yapılan çalışmalar fenolik bileşiklerin metabolitlerinin de faydalı biyolojik etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. Bu alanda, (poli) fenollerin ve hatta zeytinyağının kontrollü dağıtım stratejileri faydalı olabilir, olumlu etkilerini arttırır ve biyoyararlanımı arttırır.

Sonuç olarak, EVOO alımı Akdeniz diyetinden ve hatta işlevsel bir gıda olarak insan organizmasında kritik metabolik roller oynar.

NEDEN YÜKSEK POLİFENOLLÜ ZEYTİNYAĞI İÇMELİSİNİZ?

-          Kan şekeri dalgalanmasını önleyerek kilo verilmesini sağlar ve Tip 2 diyabet hastalığını önler

-          Anti-kanser gücünü içindeki oleik asit-hidroksitirol ve tirosol gibi güçlü antioksidanlardan alır. Bu sayede hem kanserden korunmak hem de kanser tedavisinde şifalanmak için kullanılabilir

-          Damar genişlemesine yardımcı, tansiyonu düşürücü ve kan şekerini düşürücü etkisi vardır

-          Menapoz sonrası kolestrolün yükselmesini engeller ve kolestrolü yüksek kişilerde LDL peroksidasyonunu azaltır

-          Mide iç zarını korur, ülser gelişimini engeller

-          Obezite tedavisinde kullanılır.

-          Böbrek taşı oluşum riskini azaltır

-          Tırnakların güçlenmesini sağlar

-          Ağız içi ve deri yaralanmalarının iyileşmesinde kullanılır

-           Prostat kanserinde kanserli hücre oluşumunun engellenmesinde faydalı olduğu kanıtlanmıştır

-          Ağrı kesici özelliği vardır

-          Arı ve sivrisinek sokmalarına, cilt yanıklarına karşı etkilidir

-          Karaciğer rahatsızlıkları için aç karnına uygulanabilir

-          AIDS mikrobu olan HIV’in yayılmasını %80 oranında azalttığı kanıtlanmıştır

-          Koronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirir

-          Kronik hastalıklarınızla mücadele ederek sağlığınıza kavuşmanıza yardımcı olur

-          Yüksek antioksidan içeriği sayesinde serbest radikallerle savaşarak genç kalmanızı sağlar

-          Beyin hücrelerindeki toksin ve plakları parçalayarak vücuttan atması sayesinde güçlü bir hafızaya sahip olmanızı ve ilerleyen yaşlardan Alzheimer hastalığından korunmanızı sağlar

-          Zeytinin içinde bulunan oleik asit formundaki yağ asidi sayesinde kalp rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur

-          Vücudun iskelet yapısını güçlendirir. Kemik erimesi ve kalsiyum kaybını önler

-          İçerisinde bulunan A,E,D,K vitaminleri sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organların yaşlanmasını geciktirmekte etkilidir.Cildi besler, saçları korur. İçerdiği linoleik (omega6) asit sayesinde zeytinyağı diğer yağların aksine kandaki kolestrol oranını yükseltmemekte,tam tersine kontrol altında tutmaktadır.

-          Anne sütüne eş değer yağ asitlerine sahiptir

-          Hamilelikte hücre gelişimi ve sinir sisteminin oluşmasında etkilidir

-          Safra kesesi rahatsızlıklarında kullanılır ve safra taşı riskini azaltır

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.